Colofon

Collegium Graficum is dé website voor marketing- en communicatiemannen en -vrouwen die in hun werk te maken hebben met het maken van drukwerk, met drukwerkbegeleiding en dingen willen leren over hoe het grafisch proces verloopt.
De grafische sector is volop in ontwikkeling van een traditioneel, ambachtelijke bedrijfstak naar een high-tech multi-media-industrie.
In heel veel organisaties is de communicatiefunctionaris bij uitstek de contactpersoon tussen die grafische en multi-media-wereld en zijn of haar eigen werkveld.
Op hèn is de website Graficum.nl gericht.

Het lijkt soms misschien een verschrikkelijke saaie website. En misschien is dat ook wel zo (voor sommigen). 
Maar deze website is (zo wordt gezegd) ook wel verschrikkelijk handig (voor anderen, zoals de webstatistieken ook elke maand laten zien; gemiddeld elke dag opnieuw 80 unieke bezoekers).
Het is erg veel tekst, maar (zo zeggen mensen en de webstatistieken en de reacties per e-mail) wel goed bruikbaar.

Afdrukken
Het is beter om deze website niet van het scherm te lezen, maar gewoon af te drukken. 
Daar is de no-nonsense vormgeving van deze website op gericht. 
Elke webpagina heeft gemakshalve rechts bovenaan een printericoontje als knopje om een afdrukopdracht te geven.


Deze website is opgezet en wordt onderhouden door Alexander Overdiep. Bekijk Alexander Overdiep's LinkedIn profileBekijk Alexander Overdiep's profile
Hij is managing consultant van OPR/Advies en daarnaast sinds eind 1982 actief als docent in opleidingen op het gebied van (overheids-)communicatie en daarbij onder andere ook rond drukwerkbegeleiding en grafische technieken voor functionarissen actief in marketing en communicatie. 
Overdiep geeft ook lezingen en houdt voordrachten over de geschiedenis en de esthetiek van de drukkunst en de typografie, sinds kort ook wel aangeduid als 'visuele rethorica'.

Deze website heeft zijn oorsprong in cursus-syllabi en ander lesmateriaal dat Alexander Overdiep ontwikkelde voor opleidingen op het gebied van communicatie, overheidsvoorlichting en public relations, bijvoorbeeld van SRM, voor de toenmalige vakgroep Massacommunicatie en Public Relations aan de Universiteit Utrecht, voor de (toenmalige) Hogeschool Haarlem, voor een opleiding van de Studiekring voor Technische Informatie en Communicatie, de opleidingen van (voorheen) de Vereniging voor Overheidsvoorlichting, voor communicatie-opleidingen van de toenmalige Hogeschool Brabant (nu Avans Hogeschool), voor de communicatie-opleiding aan de Luchtmacht Stafschool, voor documentalisten van de Dienst Materieel van de Koninklijke Landmacht en voor diverse in-company-trainingen.

Deze syllabi zijn statisch, maar de infomratie wordt nu als website permanent geactualiseerd en is zo beter toegankelijk voor iedereen die er behoefte aan heeft.

Naast de actualiseringen worden aanvullingen en nieuwe bijlagen geplaatst.
Maar er is nog een lange weg te gaan, wil alle informatie echt interactief aantrekkelijk zijn.
Daardoor is het vooral actueel, maar blijft het ook nog steeds wel erg veel tekst. 

Voor vragen of opmerkingen kan men contact opnemen met redacteur Alexander Overdiep

 
Naar boven
Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2015
© 2003-2015, P.W.A. Overdiep, Bussum