Accenten en bijzondere tekens in computers en op het web


Veel PC-gebruikers hebben dikwijls een letter nodig met een accent, omdat ze iets duidelijker willen maken door bijvoorbeeld 'één' te schrijven in plaats van 'een'.
Of omdat het eigenlijk met een accent geschreven hoort te worden (coöperatie) of in de oorspronkelijke taal zo wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld 'château'.

Daarbij gaat het allang niet meer alleen om de accenten voor de meest voorkomende letters, zoals é, è, à, á of ç, en ï
Door de internationalisering van de maatschappij, mede door de uitbreiding van de Europese Unie, hebben veel mensen nu ook in hun werk te maken met en .

Daarnaast zijn er in enkele talen ook bijzondere schrijfwijzen voor combinaties van letters; in de (typo-)grafische wereld heten dat 'ligaturen'.
In het Frans denken we dan mogelijk aan 'uvre' in plaats van 'oeuvre', in het Duits aan 'Straße' in plaats van 'Strasse'.
Ook in het Nederlands komt het voor; de meest onbekende is wel de ij-ligatuur: eten we een 'ijsje' (met I J) of een ?sje (met ?)? [op het web en in dit lettertype minder zichtbaar, maar in drukwerk met veel voorkomende lettertypen wèl herkenbaar].

Voor veel van deze lettertekens met accenten en andere vaker voorkomend bijzondere tekens bestaan al dertig jaar tabellen en lijstjes. 
Die zijn helaas niet altijd even handig, omdat ze meestal in volgorde van nummer zijn opgesteld en ook allerlei tekens bevatten die nooit deel uitmaken van normaal schrift.
Onderstaande downloadbare tabel (pdf) vergemakkelijkt het zoeken, omdat deze grotendeels is ingedeeld naar de lettervolgorde in de westerse schriftsoorten; 
er staat ook een korte handleiding bij.

Deze tabel bevat de zogenoemde ASCII-codes
die werken niet alleen in programma's voor tekstverwerking, maar ook in bijvoorbeeld andere Office-programma's en de meeste andere software;
de in deze tabel ook weergegeven ANSI-codes zijn bedoeld voor correcte weergave van deze tekens in websites, 
ongeacht welk besturingsprograma en ongeaacht welk browserprogramma gebruikt wordt.


De hier downloadbare tabel wordt af en toe nog aangevuld; deze downloadbare versie bevat dan ook al meer codes dan in boevenstaande afbeelding zichtbaar is.


Vragen of opmerkingen over de informatie op deze pagina?
Mail dan direct naar info@graficum.nl
Naar boven
Voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2015
© 2003-2015, P.W.A. Overdiep, Bussum